Hvorfor man bør vælge at levetidsforlænge sin gamle mølle frem for at skrotte den
GNL Service tekniker installerer DEIF controller

Beskrivelse:

”Der kommer et tidspunkt hvor man som mølle ejer skal gøre op med hvorvidt det vil kunne betale sig at fortsætte driften, da der på sigt vil komme et øget behov for udskiftning af reservedele samt serviceeftersyn” – udtaler direktør, Gert Laursen fra GNL Service A/S

Med en samlet bestand i Danmark på knap 4200 landvindmøller (https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2020/2020-12-22-kapaciteten-fra-landvindmoeller-er-stoerst-mod-vest) er Danmark et af de lande i verden med det største antal landvindmøller målt ud fra areal. En stor andel af disse (cirka 2500) er efterhånden ved at have rundet en alder på 20 år, hvoraf mange af dem derfor er gået over deres oprindelige designlevetid.

En vindmølle er i drift hele døgnet, og bliver derfor slidt. Derfor kommer der et tidspunkt, hvor man som mølle ejer skal gøre op med om det kan betale sig at fortsætte driften af møllen. Det er en vigtig vurdering, da der på sigt vil komme øget behov for udskiftning af reservedele samt serviceeftersyn. “Det er et regnestykke, som desværre ikke er helt så simpelt” – udtaler direktør for GNL Service A/S, Gert Laursen. 

Hos GNL Service A/S kan vi, via vores beregningsmodel, hjælpe dig med at afgøre om det kan betale sig at levetidsforlænge lige netop din mølle. Det vi kigger på er:

  1. Din mølles produktionskapacitet i KWh pr. time
  2. Den gennemsnitlige vindhastighed på det site, som din mølle står på
  3. Din årlige produktion, med udgangspunkt i møllens mulighed for at opnå fuld produktionskapacitet. 
  4. Din mølles aktuelle tilstand (er den i dårlig eller god stand, og vil der snart skulle udskiftes et større hovedkomponent?)
  5. Dine aktuelle serviceudgifter om året
  6. Det potentielle udbytte af en øget driftstid for din mølle ved en levetidsforlængelse, vurderet ud fra ovenstående tal og beregning på din mølle.

“Viser det sig til gengæld, at det ikke rentabelt at opgradere en vindmølle, er vi meget bevidste om at skrotningen foregår miljømæssigt korrekt, så mest muligt genbruges.” – udtaler Jan Kærgaard, Salg og Teknisk Support

Samlet set handler det om, at du får mere økonomi ud af din mølle ved en levetidsforlængelse. En anden vigtig vinkel er dog også den bæredygtige del af at holde liv i sin gamle mølle. Når man piller gamle møller ned, kan man ofte sælge en del af komponenterne og bruge til reservedele. “Viser det sig til gengæld, at det ikke rentabelt at opgradere en vindmølle, er vi meget bevidste om at skrotningen foregår miljømæssigt korrekt, så mest muligt genbruges.” – udtaler Jan Kærgaard, Salg og Teknisk Support ved GNL Service A/S, med over 25 års erfaring i opsætning, servicering og nedtagning af møller.

Derfor vil en afgørende faktor, ved en levetidsforlængelse være, om din investering i en levetidsforlængelse kan tilbagebetales i det resterende af din mølles levetid. I langt de fleste tilfælde kan det dog betale sig at levetidsforlænge din mølle, især hvis den netop er omkring de 20 år og ligger over 225 KWh-størrelsen. Dette skyldes den høje kvalitet af møllerne i denne gruppe, som gør at de potentielt nu er vurderet til at kunne leve i cirka 40 år.

Læs mere i rapport fra Energistyrelsen: https://gnlservice.dk/wp-content/uploads/2022/01/udfasning_af_eksisterende_vindmoeller_paa_land.pdf).

Du vil ofte kunne få din investering i en levetidsforlængelse tilbagebetalt på under 5 år, for så herefter at tjene fuldt ud på møllen i minimum 10 år endnu. Derfor har du som mølleejer mange gode år tilbage i din mølle, hvor du samtidig har mulighed for at tjene ekstra oveni din investering af en levetidsforlængelse. 

En af de mest effektive former for levetidsforlængelse, er en optimeret styring (controller). Her kan man med moderne teknologi, og nye kontrolstrategier, optimere møllens produktion, og samtidig spare udkald til fejl som før var tilfældet pga. en forældet styring/elektronik. Løsningen er hurtig at implementere og forholdsvis billig. Dette er ligeledes en løsning som vi tilbyder hos GNL Service A/S i samarbejde med DEIF A/S målrettet Vestas V4x-modeller, som i dag installeret i knap 350 Vestas møller på verdensplan. Løsningen er gennemtestet, certificeret og installeret på flere møller her i landet også. Vil du vide mere om vores retrofitløsning så klik her: https://gnlservice.dk/retrofit/

Læs Mere
Indsigt

Jørgen Aakjær Høg: ”Hos GNL Wind Service bliver jeg behandlet på lige fod med mine kollegaer og ikke som en fleksjobber”. 

Vi tog for nyligt en snak med Jørgen omkring hans dagligdag hos GNL Wind Service. En dagligdag der, for ham, er meget mere end blot en ansættelse – det er en følelse af at høre til og at blive accepteret på trods af sine udfordringer. Vejen dertil har været lang og følelsen af at høre til har ikke altid været en selvfølge for den nu 29-årige fleksarbejder med autisme. 

Læs mere»

Modtag vores business case omkring Vestas V4x retrofit

Ved at udfylde formularen er jeg indforstået med, at jeg tilmelder mig nyhedsbrevet fra GNL Service A/S. Nyhedsbrevet vil være målrettet din virksomhed og sendes ud cirka 4 gange årligt. 

Kontakt

Hvordan vil du helst i kontakt med os?

Kontaktinformationer:

Gert Laursen

Direktør & Salg

+45 23 26 99 90

gert@gnlservice.dk

Flemming W. Jensen

Teknisk Planlægger & Indkøb

+45 22 86 07 07

fwj@gnlservice.dk

Jan Laursen

Salg & Teknisk Support

+45 20 83 71 11

jkl@gnlservice.dk 

Helle Laursen

Administration & Kvalitetsansvarlig

+45 40 86 93 34

hal@gnlservice.dk