Efteråret har budt på flere kampagner. Én af disse var nedtagningen af en møllen ved Høvsøre i forbindelse med udvidelsen af DTUs Testcenter. Vindmøllen blev nedtaget som led i at mindske udvidelsens samlede påvirkninger på lokalområdet.
Processen for nedtagningen af møllen var forholdsvis simpel og indeholdt tre trin bestående af af forberedelse, nedtagning og transport af reservedele.
Processen
Dag 1: Forberedelse af mølle til nedtagning. Dvs. forberedelse af bolte til slagnøgler og afmontering af dele, som kunne afmonteres.
Dag 2: Tidlig morgen startede kraningen. Først blev rotoren og alle tre vinger nedtaget, herefter nacellen, det øverste tårn og til sidst det nederste.
Dag 3: Som sidste led i nedtagningen kørte Tage Kristensen nacellen til Windtech, mens styringen blev bragt tilbage til værkstedet i Roslev, ligesom vingerne blev afhentet og kørt væk.
Og hvad skete der så med mølledelene efter nedtagning?
Hos GNL Wind Service valgte vi at købe møllen til nedtagning til reservedele, hvilket betød, at vi efter nedtagning har plukket møllen for reservedele og kørt de resterende dele til genanvendelse.
Nacellen blev transporteret til Windtech, som efterfølgende har skilt denne ad for at genbruge de reservedele, der kan genbruges. Tårnene er blevet ophugget, vingerne genanvendt, mens styringen er blevet skilt ad for reservedele til genbrug.
De fleste møller er designet fra fabrikantens side til at kunne holde i 20 år, men de seneste år har man fundet ud af, at mange møller kan holde i langt længere tid. Nogle endda helt op til 45 år.
Derfor genbruger vi de reservedele, som vi plukker fra nedtagne vindmøller til enten at forlænge andre møllers levetid eller også videresælges reservedelene.
Derudover er det også en mulighed at forskellige dele af vindmøllen anvendes til en decideret opgradering af mindre møller.